2014. február 8., szombat

nyári napokon

Messziről indítok, de ígérem, megérkezem az Ultrabalatonra.

Szóval, valamikor azt olvastam, hogy egyes helyeken (de itt ez most nemcsak teret, hanem időt is jelöl) az idő kezelése a nyugat-európai felfogástól eltérő volt ám (ill. van, ahol ma is, ill. van akinél ma is, de ez messzire visz, sosem jutok el az UB-ig), mi ma egy egyenesen képzeljük el az időt és így is kezeljük, tehát, hogy az események lineáris sorrendben követik egymást, ez logikus, persze. Viszont  az archaikus időben az időfelfogás nem egyenes irányú volt, hanem kör, és szerintem ez is teljesen logikus, a nagyobb jelentőségű eseményekre mi is sokkal jobban emlékszünk, nem?* Pl. a nagy jelentőségű eseményeket időben közelebb érzünk magunkhoz, mondjuk, a gyerekeink születését egyértelműen, az szinte tegnap történt, ugyebár, simán előreugrik a lineáris egyenesünkön.  (Most mondjam-e még, hoyg Nietzsche szerint  az idő egy végtelen sugarú kör, vagy hagyjam inkább?)

Na, és akkor hogy jön ide az UB. Előre szólok, én szeretek elmélettel foglalkozni. Egyesek szerint csak azzal.

Az Ultrabalaton május végén lesz és én kétféleképpen tudok rágondolni. Egyrészt, ha azt mondom, hoyg Ultrabalaton, akkor jólesően érzem azt, hogy az nagyon kedves, helyes, aranyos, cuki esemény lesz,ez engem simogat, ez jóérzés, meg olyan szívmelengető is, hogy én és ott és futni és tavaly még azt sem tudtam, hogy van, most meg tessék, szóval esemény alapú időkezelés: lesz valamikor UB és de jó.

Ha viszont úgy gondolok rá, hogy május végén!!Ultrabalaton!! futni kell!!, akkor végelhalás van, basszus, az mindjárt itt van, én meg sehol nem vagyok még, és amint ez végigfut rajtam, nagyjából már azt érzem, hogy május közepe van: dátum (idő) szerinti időkezelés. Kétségbeesett számolgatás, hány hét van hátra, itt liheg a nyakamon, megöl engem biztosan, nincs időm.

Mivel nem kell letennem a garast egyik mellé sem, felváltva gondolok rá, mikor éppen hogy, egy jobb futás után egyértelműen eseményként, a héten megesett hazakutyagolás után úgy éreztem, holnap lesz és mindennek vége.

Na de no para, itt a csapatom, sokat hozzá nem fűzök, bár érdemes lenne a fentiekkel kapcsolatban azt az egyetlen értelmes kérdést feltenni, hogy hány éves a kapitány.




* Tehát az, hogy én, aki sosem tudom, tavaly esett-e a hó, most nagyon biztosan állítom, hogy márciusban rohadt nagy hó volt, és nem azért, mert ez időben közelebb van hozzám, mint az előző évek, hanem az ominózus történések miatt (de nem fogom tudni, hogy ez 2013-ban volt, csak azt, hogy a családban valami éppen akkor történt, amikor az a sok hó elöntött minket).

14 megjegyzés :

  1. Ez jóóóóóóóóóóóóóóóó - HAJRÁ!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Amikor meg lefutottad az UB-távodat, az élmény alapú időkezelés kategóriájába fog tartozni (ls. gyerekszületés). Képes voltál egy februárban még végtelen sugarúnak gondolt kör egy szakaszát lefutni... :)
    Hajrá!
    Roberta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, ez mozgatható, bízom benne, de azt előre sejtem, hoyg nem marad az időalapúban, így vagy úgy, de élmény lesz. a jelenlegi harmadik opció, hoyg el sem hiszem.
      Roberta, te is leszel UB-n?

      Törlés
  3. Hajrá bizony :) De én majd ott és élőben is ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hajrá neked is! ölég nagy a Balcsi kerületre, félő, hogy nem találkozunk. de majd előtte - utána ;)

      Törlés
  4. Ez a videó... még mindig kész vagyok tőle! :D :D
    Hajrá Zazi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is, akárhányszor nézem, pedig nézem, gondolhatod ;) neked itt is gratula a terep-félmaratonhoz!!!

      Törlés
  5. Egyreszt menni fog, masreszt ha nem menne, ami csak elmeleti felteteles mod, akkor is minden rendben, mert folyamatosan fejlodsz es ez a lenyeg. Oleles!

    VálaszTörlés
  6. Deszeretem ezt nézni...pedig van akit csak egyszer láttam élőben és van akit meg egyszer sem...mégis olyan ígéretes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudom, kire gondolsz, mert velem kétszer is találkoztál :)

      Törlés
  7. Én ezen a videón annyiszor nevetek, ahányszor látom. :)
    Tea

    VálaszTörlés

szeretem, ha van visszajelzés ;)