2014. augusztus 22., péntek

öltözz fel jól, ha az utcára kilépsz *

Rengeteg minden jár a fejemben mostanában a futással kapcsolatban, az esetek többségében ez inkább metafizikai vonulat (majd arról is írok), de egy - egy napsütéses alkalommal nem tudok elragaszkodni a valóságtól, értsd: rohadtul szenvedek.
Márpedig napsütés ezen a nyáron... ami a csövön kifért.

Alapvetően én egy fázós típus vagyok, fáztam akkor is, amikor még + 20 volt rajtam, tehát nem a védőréteg vastagságának kérdése ez, a férjem szerint 20 fok alatt nekem lila a körmöm és tényleg. Kivéve futáskor. Futáskor valami olyan hőtermelő funkciót produkál a testem, hogy elképesztő. Ez télen jól jön majd, szeretni fogom, tavaly télen is szerettem, de nyáron...  kérem, én ezen a nyáron szenvedtem. 
Az, hogy a Nappal keljek, nem megoldás, egyrészt, mert tudvalevően a Nap baromi korán kel fel nyáron, másrészt pedig meg kellett volna előznöm a Napot, hát jah, biztosan megy nekem a hajnal 4 órai ágyból kipattanás. Tudom, valamit valamiért és azt is tudom, hogy van (mert elszörnyedve láttam), aki fél 5-kor már futkorászott, én meg nem. Nem vagyok hardcore, na de majd télen figyeljetek, ahoyg kilépek a mínuszokba, állatok majd leesik, most szólok. Enyém meg lefagy.

Fél 6 körül már oké, 6 körüli indulás tök korrekt, utálni azt is utáltam, de tudtam, hogy így is dőlni fog a lé rólam, hát menjünk. Na de az az elindulás.  Télen, ugye, mi van? Az van, hoyg be kell jól öltözni (nekem nem annyira, mondom, hogy hőzáró réteg lehet a testembe építve), és ennyi.

Nyáron?? Nyáron, mondjuk, ruha nem sok kell, az igaz, de azon kívül a fél ház.


technikai póló - sok magyarázatra nem szorul, fusson pamutban az, aki Norvégiában fut (na jó, ő sem)

sportmelltartó - kell. ennyi.

futónadrág -  csak bugyiban lehet, de nem szép illő

futózokni - tök mindegy, milyen, zokni nélkül nem lehet 

futócipő - eddig még oké, ez télen is majd jó lesz

sapka - ide süllyedtem. mivel én katlanban futok, ahol szó szerint nincs egy fa sem, a Nap akadálytalanul hatol át a fejemen és égeti a szemem, kénytelen voltam a külső nyomásnak engedni és vettem a Decathlonban egy technikai anyagból készült sapkát, egyrészt védi a fejem, másrészt ad valami árnyékot, harmadrészt felfogja a fejemből érkező izzadtság nedvesség egy részét. időnként csavarni lehet belőle a vizet.

kulacs - én sokáig azt hittem, állati cool vagyok, hogy nekem nem kell víz, ez ám a környezetbarát megoldás, én óvom bolygónk vízháztartását, nem pazarolok. jah, persze. csak amikor egyszer a férjemnek ki kellett mentenie a katlanból, mert egy töklevél alá húzódtam be a dehidratáltság állapotában, akkor kicsit megijedtem, hazamentünk és rendeltünk három kulacsot. a képen lévő nem a best ever, 4 dl fér bele, viszont kézben vihető. igazából nem ezt szoktam vinni. de legalább színes.

isopor - speciel engem már nem érdekel, hoyg ki mit tart felőle, én sokáig vizet sem, nemhogy isoport, aztán pár kiszáradós eset után mégiscsak meghallgattam a jótanácsokat. én baromira izzadok, nem kicsit, nagyon, a lábam a nyáron annyit görcsölt éjszakánként, a hócipőm tele volt vele, iszom a Mg-ot, mégis. és akkor megmondták, hoyg izzadással nemcsak vizet vesztünk, hanem mindenféle ásványi sókat is, ezek pótlására tökéletes az iso. én hígítva használom, fél liter vízbe szórom az előírt dózis felét, így nem édes (azt neeeem), viszont van benne már cucc. többfélét kipróbáltam, van bevált típusom, szívesen írok erről.  egy ideje a férjem is alkalmazza a bringázásaihoz, jó a véleményünk, na.

telefontartó tok -  ha telefon kell, tok is kell, egyértelmű

telefon - ez úri huncutság, nyilván lehetne zen futásokat is végezni, azt hiszem, sok víz lefolyik a Dunán, mire én ebbe az állapotba elérek, nekem kell a telefon. multifunkcionális, ha van valami (pl. amikor üldögéltem a töklevél alatt a felmentő seregre várva), jó, ha nálam van; emellett a runkeeper fut rajta, nekem kell, hogy mondja a tempót, a távot, mondom, messze még a zenfutás. és még rádió is.

füles -  egy témakörbe tartozik a fentiekkel. nem állítom, hoyg zenét hallgatok, néha igen, van egy listám, ha megunom, akkor hozzácsapok még egy - két számot, ez sokat elárul a zenéhez való hozzáállásomról. főleg rádiót szoktam hallgatni, időnként állati jó műsorokat fogok ki, interjúk, novellák, akármik. most azt találtam ki, hogy letöltök Agatha Christie-ket és azt fogom hallgatni. na, hát ilyen az én zenfutásom: gyilkosságokat hallgatok közben.

- papírzsebkendő: ez megint valami új, ha sokat futok, vagy tempósan (muhaha), akkor a nyár közepén elkezd folyni az orrom. nincs náthám, nincs allergiám. és időnként előfordul, hogy be kell ugranom egy bokorba. erről nem akarok beszélni.

Na, és akkor, amikor ez mond megvan, akkor rájövök, hogy nem ettem semmit (ki a fenének van kedve reggel 6-kor enni?), kellene egy Corny vagy valami a zsebembe, nem?

És itt szokott eldurranni az agyam, hogy lassan olyan vagyok, mint egy karácsonyfa, kicsit felhúzom magam ezen és nagy mérgemben futok egy personal best-et.  És még mondja valaki, hoyg nem a ruha teszi az embert. Öööö.. a PB-t.



 

10 megjegyzés :

  1. Vitatkoznék egy sorral. A Zokni nem tökmindegy! ...mert aztán jönnek a vízhólyagok, meg a nemulass...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez tényleg így van? én akciósan rendeltem az SD-ről párat, meg egyet vettem (cipővásárlás előtt, pánikszerűen) a Lidl-ben, így ezeket használom, ezer éve nem volt rajtam sima zokni, de ezek szerint nem is lesz. én azt hittem, ez nem olyan lényeges :)

      Törlés
    2. Tök egyéni :) Van aki esküszik ilyen-olyan márkákra, én azt veszem fel amelyik a kezembe akad a kupacból (ha olyan a cipőm akkor nem is veszek zoknit). Az ár-értékben kedvenc a deca alap tenisz-zoknija, veszek egy halom sötétkéket aztán amelyik kikopott kidobom

      Törlés
  2. Sapkat en azert hordok, hogy ne latszodjon az izzadt, szanaszet allo rovid hajam. Ha hosszu hajam lenne, osszefognam, oszt jooovan.
    Telefontarto tok: az integetoizmaimon (felso karom belso fele) olyan szep hullafoltokat csinalt, mikor ujjatlanban futottam, hogy orom volt latni. Kidorzsolte, fajt is, ronda is volt. Szerencsere mar huvos van az ujjatlanhoz. Viszont van egy ilyen kutyu, erosen gondolkoztam rajta: http://www.runaroundtech.com/2011/06/24/cellhandle-gives-you-one-fingered-grip-on-your-phone/, de rajottem, ugyanigy tudom a kezemben tartani, ha a tokban van, csak nem csatolom fel.
    En vettem kulacstarto ovet, kerlek alassssan, de a kulacs lotyog es razkodik, mint a fene, szoval nem nagyon hasznalom. Ha hosszabbra megyek, kezben viszem en is (hogy aztan igyak belole 3 kortyot).
    Egyszer tapasztaltam egy ilyen dehidratacio okozta asvanyianyag-vesztest, es 11 km-nel (pedig annyira jol ment!) egyszer csak pukkant valami a jobb vadlimban. Eppen egy pohar jo hideg, frissen facsart narancslerol almodoztam egyebkent, es egyszer csak olyat ereztem, mintha valami megmarta volna a labam. Azota viszek vizet es izoizet. De csak 8 km feletti futasnal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. övem van, de még nem használtam.. azt is az eset után vettük, de sztem nem jó, 2 x 3 dl fér bele, nagyobbat kellett volna venni?

      a tokot én az alsókaromon hordom, tudom, hogy nem így kell hivatalosan, de nem érdekel, nekem ott kényelmes, nem dörzsöl, ráadásul könnyeben elérem, praktikus. a kezemben vittem régebben, nem szerettem. :(

      én most már futás közben iszom, ill. ez nem így van,hanem úgy, hoyg bemelegítés után iszom (addig a kezemben viszem), majd leteszem egy kijelölt helyre, ott hagyom, majd elmegyek futni, s ha visszaértem, akkor iszom megint. de ez 3,5 km-re van az otthontól, tehát muszáj.

      Törlés
  3. Hjaj, de jó, h ezeket leírtad...
    Én azt hittem, h béna vagyok,meg ufo...
    Az Iso-t még nem mertem kipróbálni, pedig banyek az a lábgörcs... hjaaaaaj! A múltkor mondta egy volt tesis csoporttársam, hogy ne hallgassak zenét, mert kutyák, meg idegenek, meg autó -na, ezutóbbi tuttira a futópályán nem fenyeget...
    De ha esetleg "a salak a zoknimba megy" verzióra tud valaki megoldást, annak nagyon örülnék, mert rühellem. A keléssel dettóra így vagyok. Dehidratáltságra az Aranyemberem hozza nekem a vizet és x körönként benyújtja nekem, h most már igyak, mert... hiába, sportoló volt, no... jelenleg csak fekszik a pálya mellett a padon a hűsben és vár engem (Mert egy hős). Közben a kisemberem (Egyszem) kőröz extratempóban bringával a pályán, s figyel, nehogymár bajom legyen és biztat. Na, ezutóbbiak nagyon jól szoktak esni.
    Nekünk gyaloglásra az esti órák jöttek be inkább. A férjem hajnali kelő (mert egy hős-már írtam) és ő akkor indul az erdőbe és nyomja le a 30kilómétereit... és szedi a gombáit.
    A tokon sokat agyaltam, h kell-e vagy sem, de meggyőztél. Eddig övtáskát viseltem:-) Ne félj, nem mozog rajtam... A füles zsinór zavar a pólóm alatt. Ha fölötte van, akkor pláne. (1-2szem cukrot, zsepit, telót, fülest hordtam benne)
    :-)
    Na jó és mi van a farpofában fellépő fájdalommal? Nyilván gerincből ered, nem bírja a nagy pocakomat,... de van másnak is? Megoldás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem ilyenem még nem volt, ilyen fájdalmam, de a Suhanjos 20 km után a nyakam fájt a legjobban, nehéz volt mozgatni a fejem, s akor mondta nekem egy pajti, hogy rossz tartás. :( hogy ilyen távon minden kiderül. :(
      én nem pályán futok, hanem aszfalton, bár erdőn- mezőn, így nincs körözés, meg szeretném megtanulni magam, hogy mikor mire van szükségem. és én csak a hibákból tanulok, olybá tűnik, de nem baj, mert tanulok. :)

      Törlés
  4. Kivételesen nem okoskodok:) Meg is magyaráztad, hogy miért kellenek a cuccok,hát akkor semmi gond, használd, arra találták ki őket. Én sem faszagyerekségből futok zokni nélkül,pamut pólóban, csak egyszerűen úgy is jó, mit bonyolítsam :) A melltartó az fontos! A többi csak a külcsín :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezt a zokninélküliséget nem bírom feldolgozni, ezt hogy, Bozót??

      Törlés
  5. Várjuk ám a posztokat ill. gondolatokat a futásról is, metafutásról is :)

    VálaszTörlés

szeretem, ha van visszajelzés ;)