2014. január 26., vasárnap

a Yours Truly hatása a személyiségfejlődésre

Elmondom, mi történt, de ne várjon senki szép szavú, könnyekre fakasztó bejegyzést, valami megátalkodott anti-oravecznóra  lakozik bennem és vigyorog.

Van tehát ez a Yours Truly, ez olyan, hogy tél közepén elején, amikor nincs verseny, akkor egy nem-versenyt rendeznek szerte a világban és az a lényeg, hogy fussunk együtt és sokan. Van egy standard 25 és 50 km-es táv, de igazából bármennyit is lehet, mindenki maga méri az időt és a távot és akkor összesítik, hoyg adott városban, adott országban mennyit futottak az emberek és akkor lehet örülni és szerintem ez nagyon jó. Mert nem kell stresszelni.

Már úgy általában. Mert vannak kivételek, mit mondjak. Három éjszaka alig aludtam. Azt álmodtam, hogy nem a Duna-parton, hanem a Dunában kellett futni és visszafelé még a várfalra is fel kellett mászni. De ezt csak egy éjszaka álmodtam, utána már nem. Utána már nem nagyon aludtam ugyanis. (a fal nálam alapmotívum a mozgással kapcsolatban, még nem vettem részt olyan eseményen - túra, futás-, amikor előző éjszakákon fel ne bukkant volna)

Totál be voltam rezelve, hogy én fényes nappal, testrecupp ruhában, a különleges, vastüdős légzéstechnikámmal, a csodálatos tempómmal, ráadásul mások előtt  fussak.  Esküszöm, eszembe jutott, hogy nem megyek, nem én. Még ma reggel is.

Hogy mégis elmentem, annak mentális oka van. Többször írtam már arról, hogy mit ad nekem a futás, hihetetlen sokat, nem pusztán fizikailag, hanem pszichésen is. Miután hosszasan nem aludtam az éjjel, ültem magamba roskadtan az első kávéval és arra gondoltam, hoyg kell ez nekem? Most komolyan, mi a francnak. Annyi stressz van úgyis, mi a tökömnek még egyet a nyakamba venni, futkározhatok évszámra a Bajna-Epöl úton, elég az, ott nincs aggodalom, meg félelem, meg hasmenés. Ja, az ott is van.

Szerencsére itt a férjem, aki bátorít, mondjuk, nevetett is kicsit rajtam, jó, elnézem neki, annyi ilyen szituációt élt már át velem, neki lehet ezen nevetgélni, másrészt néhány futópajtival is beszéltem, ők is megtámogattak, én meg arra gondoltam, hogy basszus (jaj, a nórika kardjába dől), tényleg annyi hasonló szituáció volt már az életemben és én meg annyiszor megfutamodtam már. Nem futás témakörben, de tök mindegy, nem is az a lényeg, hanem, hogy számtalanszor álltam már valamilyen helyzet előtt, kockázatmentes, nem vérre menő helyzetre gondolok, hanem amikor egyszerűen csak ki kellett volna állnom és azt mondani, hogy igen, ez vagyok én, kicsit lassú, kicsit béna, kicsit kövér, kicsit buta, mit tudom én, kicsit akármilyen, de igen, ez én vagyok és ilyen vagyok, viszont itt vagyok. Mégis. Mindezek ellenére.

És olyan sokszor féltem már attól, hogy mások mit gondolnak rólam, mert nyíltan nyilván nem mondanak semmit az emberek, de nekem az kevés, nekem az is kell, hogy ne is gondoljanak rosszat / csúnyát rólam, ja, meg toronyóra lánccal is kellene. És ez a félelem olyan rohadt erős tud lenni, hogy inkább neki sem futottam a feladatnak, meg tudtam magyarázni, hogy de hát nem számít, nem érdekes, ha nem teszem meg, meg sem tudják, nem leszek tőle értéktelenebb, akkor meg minek, jobb, ha békében maradok és nyugalomban, nem kell ide extra teher.
És ez így sokkal, de sokkal könnyebb út. Rövidtávon.

Ma azonban ezt roppant okosan átgondoltam és azt mondtam, hoyg itt az ideje egy újabb lépcsőfokot megmászni, olyan laza 60 centiset, meg nem ugrom, az biztos, de csak felkapaszkodom valahogy, a fene essen a félős mindenembe. Oda kell menni, meg nem esznek, majd mindenkit előreengedek, fussanak, ahoyg tudnak, bánom én, én meg majd a végén elkocorászgatom, de igenis oda fogok menni.
És lőn. Megértem azt, hogy sikerült átlépnem a saját árnyékomat, nyilván ez majd újranő, mert olyan típus, de akkor is: ma egy kicsit legyőztem magam. Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a Zazinak, oh, yes.

By the way, tök jót futottam, élveztem, szerettem, néztem a Duna-partot, jó, persze, lihegtem, meg fújtattam, de nem úgy estem be a "célba", hogy itt most én tuti meghalok, hanem elfáradtam és kész és önmagamhoz képest tök jó időt mentem, personal best.

Összességében 5 km, - 9 fok. De nem ez a legfontosabb.

45 megjegyzés :

  1. Válaszok
    1. értetek nem szűnök meg hálát adni, ti ezt nem is értitek, milyen sokat jelentetek nekem, nekünk.

      Törlés
  2. Nagy gratuláció!!!
    De miért van rajtad dagadt (?????) köcsög (what????) póló? Kereshetnél valami testhezállóbbat... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mondjam-e, hoyg készült rólam elölről is fénykép, lefordultam a székről, mikor megláttam... :D

      Törlés
  3. "És olyan sokszor féltem már attól, hogy mások mit gondolnak rólam, mert nyíltan nyilván nem mondanak semmit az emberek, de nekem az kevés, nekem ..." ezt a passzust mintha a számból vetted volna ki és írtad volna le, csak én nem tudnám ilyen közérthetően megfogalmazni, de az érzéseimen ez mit sem változtat.
    Nagyon ügyes vagy és tiszta szívből gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm, jólesik... ez a félelem, ez béklyó, jól ismerem a fajtáját, de Angela, csak mi rázhatjuk le. nekem is vissza fog nőni, de talán ha elég sokszor lépem túl az árnyékom, megunja.
      hajrá, Angela!

      Törlés
  4. Az ott te vagy hátulnézetben? Ez komoly???
    Akkor az én mai 7 km-es hófutásomat is hozzáadhatnók? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én ;) állítólag sokat változtam, azt mondták tegnap :)

      ha van a közeledben YT, de az is elég, ha ismersz olyan települést, ahol rendeztek, akkor be kellene küldened az adatot, igen, az időt és a távot! nálatok hány fok volt?

      Törlés
  5. Szívemből szóltál,pont ugyanígy, pont ugyanezt, ezekkel a szavakkal ...érzésekkel, leküzdhetetlenül és leginkább felismerhetetlenül, csakúgy átélve,megélve,elszenvedve?!
    Helyettem is nagyot léptél,így ismeretlenül is,köszönöm és igyekszem a nyomodban járni...szorosan mögötted.

    VálaszTörlés
  6. Állati szuper!!! Fotóstul, cikkestül, érzésestül, örülök Neked nagyon! Gondoltam Rád az erdőben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem éreztem a rám gondolást, azért! köszönöm :)

      Törlés
  7. Hajrá Zazi! :) Sokszor rázd le azt az árnyékot, jót tesz Neked! és hátha egyszer elmarad:)

    VálaszTörlés
  8. Annyira bírlak!!! És olyan kár, hogy nem laksz közelebb, veled neki mernék állni futni én is :(

    Nagyon büszke lehetsz magadra!!!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. te merre laksz? velem nem nagyon lehet futni, nem bírjátok a tempóm :D

      Törlés
  9. Éljen anti-oravecz! Lenyomod!

    VálaszTörlés
  10. Tudod miért jó ez a kép?
    Mert olyan, mintha saját magadat fotóztad volna le.
    A fotós az 1 évvel ezelőtti önmagad, akire már rá sem nézel, és nem is érdekel mit gondol, mert az új Rita már elöl fut. "Tudod mit? Ha a seggem fotózod, az sem érdekel, itt van, nesze!"

    Én tegnap a hosszú futásom közben azon gondolkodtam, hogy mennyire bánom már, hogy kellett 37 év, hogy elkapjon az a bizonyos gépszíj.
    De ez nem az a mindent feladós fajta, mert azért a család, a munka, a kötelezettségek ugyanazok mint régebben, csak a kifogásokból van kevesebb, és a kajából. Aki nem talál hetente 4-5 órát testmozgásra, az nem is keresi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. István, köszönöm, ez nagyon jólesett.... és megnevettetett!

      ilyeneken én is szoktam gondolkodni, ill. nekem is eszembe jutott már ez, hogy miért nem korábban, miért nem hamarabb - és néha nem jó érzés, de néha meg igen jó, mert a MOST számít és most már rajta vagyunk az úton.
      az idő kérdése nem könnyű, és nekem ebben például te remek példa vagy, cégvezető vagy nem kevés munkával, feleség, gyerekek és MÉGIS. szóval egy big lájkot neked!

      Törlés
  11. Imádnivaló, amit és ahogy írsz! És akkora gratula! De akkora,de akkora!!!!!!!!! Én ma még a fogorvoshoz sem mertem elmenni...no komment.... hasonló okok miatt. Olyan klafán megmagyaráztam magamnak, miért nem jó nekem most, ehhez az ismeretlen a város túlvégén lévő, pasi dokihoz mennem... és te legyőzted ezt a parát! Akkora gratulációm neked! Amúgy meg lassan ki kéne adni a Mozog a Zazi 1-et könyvben. Tutti siker lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most éppen le, de majd jön ez még, ismerem a fajtáját. de egyszerre csak egy lépcső legyen, a létrára felnézni pedig nem kell, csak frászt kapunk, mennyi van még ;)

      Törlés
    2. Maximálisan támogatom a könyvre vonatkozó ötletet! Máris jelentkezem egy dedikált példányért!!!!! :)

      Törlés
  12. Jó érzés, hogy itt és velünk/nélkülünk futottál!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, nekem van kötődésem Esztergomhoz, sok jó ember él ott, én szeretnék sokszor ott futni, bár sejtem, minden alkalommal görcs lesz bennem ;) februárban megyek megint a YT-re :)

      és csak egyedül tudok futni, hiába, no, nem bírjátok a tempóm :D

      Törlés
  13. Khm. Ez itt a képen, ez egy sportoló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez egy jó fotó, valljuk be, nem véletlenül került ide, tiszta manipulálás részemről, a férjem tud ilyet is, de azért az a helyzet, hogy tudott olyat is, amiről azt mondtam, hogy most azonnal törölje ki.

      Törlés
  14. Szia Zazi!
    Nagyon ügyes vagy, az embernek így kell megtanulni legyőzni az árnyékát:)
    Én is szerettem volna futni, de nálunk nem hirdettek Yours Truly együtt futást. Ettől persze még lehetett volna egyénileg, regisztrálni, beküldeni hogy itt-és-itt ennyit-és-ennyit futottam, de: egyrészt családilag szülinapokat ünnepeltünk, másrészt leesett a hó, harmadrészt egy rossz mozdulatra vasárnap reggel "úgymaradtam", alig bírtam mozogni, nemhogy futni, még most is nyögök, a futásnak egy kis időre annyi. Nagyon bosszant, mert nemrég kezdtem újra a futást és már feltornáztam magam heti 3x4km-re, és már kezdtem rátalálni arra az érzésre, amiért érdemes futni, most meg majd jól kieesek a ritmusból:( István szavaival élve, úgy éreztem végre, hogy elkapott a gépszíj, és én is csak azt sajnálom, hogy ilyen későn.
    Murakami Harukinak ven egy könyve: "Miről beszélek, amikor futásról beszélek?" Most olvasom, természetesen nem a mi (vagy legalábbis az én) szintünkön fut, de jó kis könyv, ajánlom neked is:)
    Egyébként szerintem az emberek többsége nem gondolr rosszat / csúnyát a másikról csak azért, mert más, mint ő. Én ebben hiszek:)
    Hajrá Zazi, további jó futást:)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Murakamit olyan fél éve olvastam, én szerettem, nem egy informatív könyv, de M. általában nem az :) viszont megharagudtam rá egy picit, mert volt egy olyan mondata, ami nagyon nem tetszett.

      a sérülések főleg akkor bosszantóak (úgy képzelem), amikor még csak nem is sportolásból fakadnak, hanem csak a hétköznapok által, mert az meg már milyen. és még vissza is vetnek. egyébként talán nem vet vissza, éld meg pihenőként, ha csak 1-2 hét, akkor még jobban is fog menni a futás, de azért gyógyulj meg rendesen, az a legfontosabb ;)

      Törlés
    2. Befejeztem én is (mást még nem olvastam tőle), kíváncsi lennék, hogy mi az a mondat. Nem minden mondata tetszik, de olyan nem volt, hogy megharagudtam:)
      Az vígasztal, hogy egyszerre jött a hó, a derékfájás és egy kis torokgyulladás is, így ezeken egyszerre túl leszek:)

      Törlés
    3. amikor arról beszélt, hogy ő milyen szuperül fut, csendesen és gyorsan, miközben lát olyanokat a parton futni, akik a tüdejüket kiköpik és látszik, hoyg az orvosuk küldte ki őket. ott egy kicsit elborult az elmém, mert én is túlsúlyos vagyok, ráadásul vastüdős a légzéstechnikám, de magamtól mentem ki, és sztem ez bántó, mert ők legalább kimentek.

      Törlés
    4. Tényleg volt ilyen, én ezt úgy értelmeztem, mint egy tényt, ami alapján besorolja magát valahova a futók között, és azt gondoltam bele (lehet, hogy ő is, kifejthette volna), hogy egyébként milyen jó, hogy ők is futnak, ez nekik egy kezdet. De valóban, ahogy leírta, az bántó is lehet.
      Megkérdezhetem, mi az a kütyü, amivel méred a távot, időt, tempót (meg mást is?)?

      Törlés
    5. tudod, mivel magam is túlsúlyos vagyok és vastüdős a légzésem, ezért rosszul esett és kiugrott az a mondat a többiből.

      na. nem is ez a lényeg, hanem: a telefonra rátölthető több applikáció, én a Runkeeper-t használom, az ingyenes verziót, ez mér mindent, amit csak akarok, távot, tempót, résztempót, pillanatnyi sebességet, és ezt 500 méterenként be is mondja nekem, ha úgy akarom. én pedig úgy ;)
      emellett álati jó, mert intervallokat futok, ma pl. 6 x 5 perc futás, közte 2 perc séta, ezt beállítom az elején, és mindig bemondja hangosan, hoyg most akkor mi is jön. és mér közben mindent. :)

      Törlés
    6. Akkor okostelefon kell hozzá. De a cipődre nem kell valami kütyü? Én olyanról hallottam. És hogy viszed a telefont magaddal, nem zavar, nem nehéz?
      A minap ezt nyomogattam a médiamárktban:
      http://www.theverge.com/2012/10/10/3481926/apple-ipod-nano-review-2012
      Kicsi, súlya alig van, ezt tudnám vinni magammal futás közben:)

      Törlés


    7. nézd, ez szuper! nekem ilyenem van :
      http://www.decathlon.co.hu/taskak/8236927-karpant-okostelefonnak-1.html

      Törlés
    8. Köszi! ezt lehet kipróbálom, ha majd megint futok:)

      Törlés
  15. Kedves Zazi!Szívből gratulálok!Továbbá le a kalappal előtted,hogy ilyen őszintén leírod a félelmeid!Sokszor én is így vagyok,de hangosan még nem mertem kimondani,bevallani...További sok-sok örömteli kilométert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. félelemből én sokat próbált harcos vagyok és sajnos.
      Frederika, neked is sok jó futást, félelemmenteset, boldogat!

      Törlés
  16. szeretlek olvasni :-) most en is a felelemrol irtam a blogon, maskepp:
    http://jadeszoba.blogspot.hu
    mondjuk a receptektol hullana a hajad, asszem az nem a te stilusod :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, olvastam: nem értek vele egyet, nem mindennel, de ez így nem baj szerintem, az egyházi bűnlajstrommal határozottan nem, nyilván, ez katolikus hozzáállás, nem? az egyház (hála Istennek) nem ez.

      az ételekkel kapcsolatban én nem vagyok merev, én most sok húst eszem, de ennek is megvan az oka, meg hideg van és jobban is kívánom, de nem zárkózom el semmitől, ha jó a recept és finom az étel, felőlem jöhet bármi. a Középsőnk már lassan 10 éve vegetáriánus, soha nem szóltunk ellene, neki külön készítettem ebédet, ennyi. :)
      engem ízzel le lehet venni a lábamról!

      Törlés

szeretem, ha van visszajelzés ;)