2014. január 6., hétfő

(g)az bemelegítésről

Utálok bemelegíteni, vö. mindig is lusta voltam.

Eleinte azért utáltam, mert komoly aggodalmam volt, hogy mire végzek az 5 - 10 perces bemelegítéssel, már el is fáradok, nem lesz erőm még futni is, azért ami sok, az sok. Később meg lustaságból kezdtem el utálni, most meg ott tartok, hogy azért nem szeretem, mert szerintem lassan melegszem be, mire elérem az üzemi hőfokot, más már lefutott egy félmaratont.

Azt azért már sikerült felfognom, hogy nem ideális fél nap után az asztal mellől felállva nekilódulni (értsük ezt idézőjelben), el vagyok gémberedve, macskásodva, különben is már öregecske vagyok, minden nehezebben és lassabban indul be, szóval, kell valami egészséges átmenet, mielőtt az  igazán komoly tevékenységbe kezdek. 

Megmondom, mi vált be, mi a kompromisszum. Kilépek a kapun, felmászom a dombra és ha nincs sár, akkor onnan; ha sár van, akkor csak az aszfaltos résztől számítva kocogok 2 km-t. Iszonyat lassan, még nálam is lassabban, de érzem, ahogy ébredezik a testem (kezd kiabálni), nem sürget semmi, nem kell rohannom, a runkeeper ugyan próbálkozik, mondogatja a tempót*, de nem érdekel, tudom, hogy ez most bemelegítés, én bekocogásnak hívom. Pontosan 2 km kell, addigra úgy érzem, életemben még egy métert nem tudnék futni, mi van velem, tejóég, itt a vége az egésznek, nem megy, jól van, nem is érdekel. Ekkor sétálok 3-500 métert, a séta végül pisilésbe torkollik, s utána úgy döntök, talán mégis megpróbálom én ezt a futásnak nevezett dolgot.

És megy és ezerszer jobban megy (na itt azért megállnék.. nem percekben mérhető az egész, inkább érzésben, hoyg tényleg azt érzem, most a jó), mintha csak nekifutnék nagy lazán, de annál is jobban megy, mint amikor itthon ugrabugráltam 10 percet. Most meg már ragaszkodom is ehhez, tehát pszichésen is eldőlt a dolog, hogy én így.

Igazából próbáltam én rendesen megadni a futásnak, mi jár neki, volt, hoyg a kertben köröztem a kezemmel / lábammal, meg olyan is volt, hogy Péntek Enikővel próbáltam bemelegíteni, le is izzadtam rendesen tőle, de valahogy mégsem éreztem, hogy így bejáratódott volna a lábam, mint kocogás közben. 

 nem viccelek, ez a bekocogás. futásnak mégsem nevezhetem



Némiképp zavar, hogy ez nem az előírt, rendes út,  miközben dacosan azért mondogatom, hogy én testem, én lábam és nyilván attól függően, hoyg éppen kivel beszélek erről, mondom szemlesütve vagy éppen határozottan.

Egyébként meg ma olyan meleg volt, hoyg sapkát sem húztam, ráadásul az aláöltözet fölé csak ezt vettem fel, hát nem tudom, rajtam egy cucc sem áll olyan szépen, mint a csajokon, de nem baj, a telefonom megint készített egy fotót a csodás, izmos lábamról, valamint a szabad szemmel is látható indulatos lendületes mozgásomról. Kinek a pap, kinek a papné, ugyebár.

És másnál ez hogy történik, kérdem én nagy tisztelettel.




* bemondja az eltelt időt, a megtett távot és a kis rohadék mindig hagy egy kis szünetet, mielőtt bemondja a tempót, ilyenkor odasziszegem neki, hogy nyugodtan hihetsz a szemednek, kis barátom, annyi bizony


13 megjegyzés :

  1. Nagyon ideges lettem most attól, hogy te két kilométer kocogással melegítesz be.
    Nem miattad - magam miatt. :D
    T.

    VálaszTörlés
  2. Én a Nike-s bemelegítős videóra melegítek itthon, aztán lekocogok 2 emeletet a lépcsőn, aztán várok picit, míg a gps megtalálja a jelet, most hogy nincs meleg (nyár) a kapuban, amúgy az utcán, és go. Nyáron volt bemelegítő séta 500 méter, meg levezető is vagy 500-1000 méter, attól függ, meg a kapuban nyújtás, de most bevezető séta nincs, levezető is kevés, és a lépcsőházban nyújtok le. (a kapu előtt is van lépcső, amíg elbabrálok a telefonommal, addig le is nyújtok kb :) ) hát így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de az a Nike-s az hány perc? azt hiszem, láttam én azt, az rendes adagnak tűnt, nem?

      Törlés
  3. Ez az én módszerem :) Ha 12 évig a futás volt a bemelegítés tesiórán, akkor most is megfelel :P

    VálaszTörlés
  4. Én biza azt sziszegném vissza: KUSS! :-)

    VálaszTörlés
  5. Én biza azt sziszegném vissza: KUSS! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én tőled miket tanulok :D
      jó lesz, ha a RK vigyáz magára (hát jó, bevallom, volt már ilyen. vagy hasonló :D )

      Törlés
  6. most lehet hogy megköveztek, de nálam a bemelegítés az 20 perc bringa 5-ös fokozaton, majd másik 15 perc kocogás 8,5-9es gyorsasággal és 3,5-4,5es emelkedőn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézusom, és mennyi az edzés? Én már ennyi bemelegítéstől is kidőlnék!
      Nekem is 1-1,5 km mire bemelegszem...

      Törlés
    2. na, azt én is kérdezem, Bea, nagyon fel kell kötnöm a gatyám ezek szerint őszre! :)

      Törlés
  7. Jó, egyébként meg a bemelegítés az nálam egy kis ízületi átmozgatás, de mindenhol, a derekamat átforgatom, csípőízület, pár lábemelés, 20-30 kitörés, átmozgatom a térdemet, helyben futok, ugrándozom egy picit, aztán tempós gyaloglás következik 2 percig mondjuk, majd 5 perc csigacsoszogás, az a nagyon lassú kocogás, és csak aztán a saját tempómban nekiindulok a szerintem futásnak.
    T.

    VálaszTörlés

szeretem, ha van visszajelzés ;)