2013. május 27., hétfő

idődimenzió

Szóval, érkezett itt egy komoly kérdés, hogy mennyi időt vesz igénybe a futás(om).

Mielőtt válaszolok, a következőre hívom fel a figyelmet:  én nem vagyok szakember, kicsit sem értek semmihez a témával kapcsolatban, tehát bárki kérdezhet bármit, mindenre válaszolok, de teljesen szubjektív lesz a válasz. Oké, ez a válasz nem igényel szakértelmet, ezt csak azért mondom, mert érkezett más kérdés is, melynek megválaszolása feldolgozás alatt van.

Szóval (messziről kezdem): én este futok. Ennek több oka is van, az egyik az, hogy mivel itthon dolgozom, én osztom be a saját időm, és ez kívülről biztosan tök szupernek tűnik, de az jelenti, hoyg folyamatosan dolgozom. Reggel 7-kor én már igen, s tudom, hoyg vannak elszántak (ilyenkor illik a kommentelő személyeket megnevezni? jó lenne, mert számomra abszolút hősök), akik képesek 5-kor felkelni, hogy futhassanak / edzőterembe menjenek, de valljuk be, az nem én vagyok. Reggel 5-kor én még az igazak álmát és iszonyat morcos lennék, ha felkeltene az óracsörgés, mert hogy magamtól nem ébrednék, az biztos. 
A másik ok, hogy egyszer futottam reggel, emlékezhettek rá, egy tejeskávét ittam, ami még a munkához is kevés, nemhogy kis testem mozgatásához, felébredtem, megkaptam a kávém és elindultam, én marha. Bemelegítés semmi, csak úgy bele, a vakvilágba. Annyira szenvedtem, hoyg elmondani nem tudom, semmi sem volt jó, az izmaim még magukhoz sem tértek, az agyam is még aludt, a nap sütött, és ezek után kellett elkezdenem dolgozni, felejtős.

Így aztán este kocorászom (ikes ige, ne felejtem el).

Este mg úgy van, hoyg ha tudom, hoyg ma futós nap van, akkor úgy tervezem a munkát, a mindent, hoyg beleférjen. Általában este fél 8-kor indulok el (fél 7-tőlmár nézem az órát), de igazából, hogy ajtótól ajtóig mennyi időbe telik, azt nem nagyon tudom megmondani, talán olyan 1 és egy 1/4 óra (vagy másfél?). Eleinte a rengeteg ismétléssel (visszasétával)  ment el az idő,  most azzal, hoyg messzebb futok már és onnan valahogy vissza is kell vergődnöm, a kettő között  meg veszettül és sokat lihegek / pihenek. És hát a tempóm sem a legjobb,  mondjuk ki. Ráadásul még a mezőmhöz is el kell jutni. A múlt héten egyszer, amikor sötétben kívántam futni, akkor negyed 10-kor indultam, viszont a ház elől és ide is érkeztem vissza, de az a 2 km nekem elég sok időbe telt. Az biztos, hogy azért is jó (nekem) este futni, mert ha végzek a penzummal, akkor lezuhanyzom, a férjem főz egy kakaót (nem cukros),  azt megiszom és utána én már legfeljebb az atomfizikáról vagyok hajlandó bezsélgetni, nem csinálok már semmi komolyat, ezt meg úgy, hogy a nap java előttem van, én nem tudom megtenni.Várom azt az időszakot, amikor nem elfáradok, hanem felpezsdülök a  futástól, csak eljön,  nem?*

Nekem egyébként halálom az a mondás, hoyg arra van időd, amire akarod, hoyg legyen - utálom, rühellem, mert mint minden közhely, nem mond semmit, miközben halálosan nagy bölcsességet tulajdonítanak neki, világbékét elhozó igazságot, hagyjuk már ezt. Inkább azt mondom, hogy igen, én döntöm el a fontossági sorrendet, de néha az élet mint rendezőelv szereti átírni ezt, most pl. két hét múlva wamp és megint rádöbbentem, hoyg iszonyúan el vagyok maradva és rengeteget kell dolgoznom és persze, ha fontos a futás, a mozgás, akkor mégis csak kerítek rá időt, de előfordulhat, hogy nem lesz annyiszor jelen a hetemben, mint az elmúltban, mert egyszerűen nem fog beleférni. Mert sok múlik egy - egy wampon, azért.


A kérdésre válaszolva összefoglalom a mondandóm: nem tudom, mennyi időbe telik. Csak ezt ilyen hosszan írtam le.

(majd ma lemérem, oké?)

Na, szimplán arról lehet szó, hogy egyszerűen elkezdek kocorászni és eszem vesztem a boldogságtól, megszűnik világ, a világban működő gonoszság, a gondok és bajok, eggyé válok az univerzummal és az időtől mint létmeghatározó tényezőtől megszabadulok. Már csak azt várom, hoyg a testemtől mint materialista, ily módon magának elég sokat követelő ténytől is részben meg tudjak szabadulni. Magyarul: fogyjak.


*
Most végiggondoltam és nem is teljesen igaz, amit írok, mert bár elfáradok, de az csak egyszer volt, hogy annyira, hogy a férjem vetkőztetett le, a többi esetben egyedül, ügyesen, én magam, és igenis van felpezsdülés, de ez inkább szellemi, a testemben (ebben a kis puha testben) azt érzem, hoyg jólesően elfáradtam. Hogy van izomláz, de az a jóféle, nem az, hoyg meg akarok halni egy mozdulatnál, hanem, hoyg mennyire jólesik kinyújtóztatni a lábam.


18 megjegyzés :

  1. Ez az "arra van időd amire akarod hogy legyen" engem borzasztóan idegesít. Igen, ez így lehet azoknál, akiknek a napja a semmiből áll és akkor azt ki kell tölteni. Csakhogy sokunknál ez nem így van.
    Te dolgozol, sokat. Én nem dolgozom, viszont az időbeosztásomat nem én csinálom meg, hanem a kicsifőnök, aki most alszik, de lehetne ébren is és akkor kb semmit nem tudnék csinálni. Mert pl. mosogatni is úgy szoktam, hogy a végére a nadrágom a térdemnél van mert lehúzza. Főzés? Felejtsem el a komolyabb kajákat.
    Szóval az embernek vagy nincs fontos személy vagy tennivaló az életében (neadjisten, el kell tartsa magát), vagy pénze van ahhoz, hogy pont arra legyen ideje, amire akarja, hogy legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én érteni vélem, hogy mit akar a mondat mondani, de nem lehet egy mondatba sűríteni életbölcsességeket és nem is lehet mindenkire egyformán alkalmazni. ezért utálom ezeket, mert általánosítva szabnak szabályt.

      (nem sok idő és nem lesz térdig a nadrágod, hidd el!utána meg sírhatsz rajta, hogy tessék :D)

      Törlés
  2. Én is értem és aztán mégse.

    VálaszTörlés
  3. Rita SZIA!

    Nagyon drukkolok neked,barmi is a célod ezzel, ha esetleg tényleg érdekel hogy mennyi ido es hany kilometer, stb. szeretettel ajanlom az ENDOMONDO alkalmazast, amit inegyenesen fel tudsz telepiteni a telefonodra es minden infot (utvonal,km,ido,mennyi ido alatt csinalod meg az 1km, stb.) rögzit, neked csak be kell kapcsolni meg ki kell kapcsolni es kesz :)
    Hajrá!!! Szerintem nagyon sokan büszkék vagyunk RÀD!!!! :)
    Z

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. te meg cuki vagy, na. :) tegnap rávarázsoltam a telefonomra is,eddig csak bevittem a távokat manuálisan az oldalra, de most valahoyg rátettem, ma este indul a banzáj. fogalmam sincs, hogyan kell használni, nagyon vicces lesz a dolog. gondolom,O gombot :D
      de közben (ne nevess) legyek a neten, ugye? mert nem permanensen vagyok fent telefonnal :D

      Törlés
    2. Automatikus az egész, neked csak a start gombot kell elinditani :) azt hiszem az alap sport a futas, de ha barmi segitseg kell szolj :) holnap majd megbeszéljük :) ja és én is fent vagyok Endomondon meg Jucuu is szoval ha kell a "csapat feeling" az is szokott segiteni :)

      Törlés
    3. szóval,akkor GO és kész.:)

      én valamiért azt gondoltam, hogy a GPS-hez kell a net és majd úgy mér, de azt hiszem, a mai első endomondo-s futás után okosabb és bölcsebb leszek. de lehet, hoyg csak szimplán fáradt. :D

      Törlés
  4. Ezt az időkérdést úgy oldottam meg, hogy hosszan csak hétvégén futok, amikor amúgy simán megunnának a gyerekek. Hét közben meg csak a kis 1500 méteres vagy 1800 méteres kört - kedvtől és elszánástól függően, mert az 1800-asban nagyobb a szintkülönbség. És hihetetlen, de tény, hogy ezek a kicsi körök fel se tűnnek a családnak. A múltkor Dóra reklamált, amikor visszaértem, hogy "csak ennyi volt?" Annyi, hogy nem oda-vissza futok és sétálok, hanem a séta is csökkenti az össztávot. Szóval mióta erre rájöttem, már nem fogom arra, hogy nincs időm. Inkább arra, hogy túl hideg van és esik az eső :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na,ott, hogy kis 1500-as vagy 1800-as kör,ott akadtam el.,ilyet mondani fényes nappal :D

      Törlés
  5. Én azon idióták közé tartozom, akik felkelnek 5-kor és elmennek futni. :) De nem volt ez mindig így, most is azért van, mert délutánra kivagyok, mire hazaérek. Viszont a reggeli edzés komoly energiával tölt meg.
    Viszont nekem az első 5k-s edzésterv miatt teljesen kiszámítható az időm, ugyanis ott van leírva: mondjuk "9x2 perc futás, 1 perc séta", az annyi, mint 9x3 perc plusz előtte a 15 percnyi bemelegítés (reggel 5-kor én cipőt kötni nem tudok bemelegítés nélkül), 2 perc tempós séta, majd utána a nyújtás.
    15+2+27+5 ez mondjuk 50 perc összesen.
    Éhgyomorra. :)
    T.

    VálaszTörlés
  6. éhgyomorra. mit is mondhatnék. :)

    (hát azt, hogy hogy a frászban bírtok ti így és ennyit és egyáltalán.)

    VálaszTörlés
  7. Aha. Szóval az egy óra és.....
    Na jóvan. Ma amúgy már délután is foglalkoztatott a kérdés. Mondhatni nem szunnyadt bennem.
    Most kitaláltam, hogy ha kezdődik a nyári szünet a gyerekeknek, na majd akkor. Már 4 héy sincs addig (nálunk).

    Szünetig pedig jövök ide rendszeresen leküzdeni a felmerülő kifogásaimat.

    VálaszTörlés
  8. Hát Zazi, még mindig hajrá! A Wampra is könnyebben tudsz majd készülni, ha a hátfájás elkerül és frissebb leszel.
    Engem jelenleg az idegesség fogyaszt, de nagyon. Épp munkahelyet váltok. A régi helyem még kiveszi belőlem amit lehet, az új meg már szívja az energiákat. Azért próbálom magam tartani a mozgáshoz, de szombaton rosszul lettem edzésen. Edzés előtt enni kell, de most nem ment le a reggeli a gyomorideg miatt, hát meg lett az eredménye. Szóval most kicsit csendesebben szurkolok neked!

    VálaszTörlés
  9. hahh, megszólítva érzem magam ezzel a poszttal, hiszen én korán kelek:)5:30:) és tartom magam ahhoz, h meg lehet szokni:) és még azzal is fokozom, h mindig 15 percet töltök az ellipszis tréneren, amit utálok, mert gyilkos, de állítólag hasznos..hát csinálom, és már nem utálom annyira, mint az elején, de még nem szeretem

    VálaszTörlés
  10. Igeeen, lehet megnevezni kommentelőket ;)

    VálaszTörlés

szeretem, ha van visszajelzés ;)